Perikatan Nasional Gagal Dokong Semangat Demokratik

Kenyataan media yang memaklumkan bahawa sidang Dewan Rakyat pada 18 Mei 2020 hanya untuk mendengar urusan titah diraja Yang di-Pertuan Agong (YDPA) tidak mengejutkan malah telah dijangka.

Selepas melancarkan serangan hendap yang dikenali sebagai 'Langkah Sheraton' untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan, Perikatan Nasional terus menunjukkan sikap rakus dengan menjatuhkan beberapa kerajaan negeri yang dikuasai Pakatan Harapan termasuklah terkini di Kedah.

Desakan Pakatan Harapan sebelum ini supaya Dewan Rakyat bersidang penuh bukan sahaja tidak diberikan perhatian malah urusan sehari pada 18 Mei juga telah dipendekkan lagi tanpa sebarang persidangan selepas Titah Diraja.

Jelas sekali tindakan ini bukan sahaja tidak mencerminkan kewibawaan dan sikap demokratik kerajaan kini, malah turut menunjukkan kegusaran kerajaan Perikatan Nasional terhadap usul undi tidak percaya kepada kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Sekiranya Parlimen tidak dijadikan medan terbuka yang berkesan untuk menunjukkan keberkesanan sistem demokrasi dalam negara, adakah ini bermakna bahawa jalan raya bakal menjadi medan penentu selepas ini?

Semestinya kita menjangkakan mereka akan berselindung di sebalik alasan 'sudah-sudahlah berpolitik' walaupun mereka sendiri yang ghairah merampas dan mengagih kuasa semasa COVID-19 menular.

Terang lagi bersuluh, kerajaan Perikatan Nasional kini bukan sahaja merupakan 'Kerajaan Pintu Belakang' tetapi juga 'Kerajaan Tanpa Tulang Belakang'.

MOHAMAD BIN SABU
Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH)
Ahli Parlimen Kota Raja
Tarikh: 14 Mei 2020/21 Ramadan 1441H
Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan