Khabar angin pembubaran DUN Johor kembali hangat

 


JOHOR BAHRU - Khabar angin pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor bagi membolehkan Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan bertiup kencang sejak berakhirnya sidang DUN Khas pada Khamis lalu.

Menguatkan lagi khabar angin itu, kedudukan kerajaan negeri daripada gabungan Barisan Nasional (BN), Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Pas hanya berkelebihan satu kerusi selepas kematian Ahli Dewan Undangan Negeri ( ADUN) Kempas yang juga bekas Menteri Besar, Datuk Osman Sapian pada 21 Disember lalu.

Pelbagai ura-ura diperkatakan termasuk bakal timbul ADUN Bebas dan tarikh akan berlangsungnya PRN Johor yang dijangka berlaku selepas selesai bencana banjir di negeri iaitu pada Januari atau Februari.

Jika benar ada dalam kalangan 56 ADUN di Johor mengumumkan mereka keluar parti dan menjadi bebas, sudah tentu ia menggugat kedudukan kerajaan negeri yang kini memiliki 28 kerusi berbanding Pakatan Harapan (PH) 27 kerusi.

Desas-desus PRN Johor itu turut menarik perhatian PH negeri terdiri daripada Parti Amanah Negara (Amanah), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP yang mengakui sudah membincangkan soal PRN ini dalam mesyuarat mereka baru-baru ini.


Timbalan Pengerusi Amanah Johor, Dzulkefly Ahmad berkata, selepas kematian Osman, PH telah mengadakan mesyuarat bagi menyatakan pendirian mereka berhubung PRN.

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan