'Kemungkinan KJ bertanding di Alor Setar ada dibincang'


Kemungkinan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin akan bertanding di kerusi Parlimen Alor Setar pada PRU15 sekali lagi diperkatakan.

Semalam, Timbalan Ketua Umno Alor Setar Zambri Mat mendedahkan isu calon yang akan bertanding di situ - yang merupakan kerusi tradisi MCA - dibincangkan dalam mesyuarat bersama Umno peringkat cawangan negeri itu baru-baru ini.

Menurut Zambri, pada mulanya mereka mengusulkan agar Ketua Umno Alor Setar Mohd Yusof Ismail untuk dicalonkan.

"Juga dibincangkan 'secara berdua' adalah kemungkinan membawa Khairy bertanding di Parlimen Alor Setar - ingatkan sulit kami berdua saja.

"Rupa-rupanya semasa mesyuarat bersama beberapa agensi di bawah Majlis Perundingan Usahawan yang dihadiri hampir 30 orang, Dato Yusof (Ismail) dgn 'berjiwa besar' memaklumkan kepada pegawai pejabat kesihatan daerah, 'hampa kena bersedia dan kerja lebih lagi sebab menteri hampa nak mai bertanding di Parlimen Alor Setar'," katanya di Facebook.

Dua hari lalu, Khairy secara berseloroh berkata dia berada di Kedah untuk berbincang dan berunding bertanding di kerusi Parlimen dengan Menteri Besar Muhammad Sanusi Md Nor.

"Mak saya dari Kedah," katanya yang dipetik portal Berita Harian Online, ketika diminta mengulas jika ada negeri telah menawarkannya mana-mana kerusi untuk bertanding pada PRU15.

Ia berikutan pengumuman Khairy awal bulan ini bahawa dia tidak akan mempertahankan kerusi Parlimen Rembau, yang dipegangnya sejak 2008, bagi memberi laluan kepada Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan.

Pada Disember lalu, Mohd Yusof menawarkan diri untuk bertanding di Alor Setar memandangkan MCA telah tewas di kerusi Parlimen itu sejak 2013. Kerusi itu pada masa ini disandang oleh Chan Ming Kai dari PKR.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan