Jom Pakat Keluar Pas !, ‘Ulama Pas pun boleh isytihar keluar parti, apa sangatlah ahli biasa’,

“Bahawa saya …… (sebut nama) berikrar untuk patuh kepada hukum Allah dan Rasul-Nya dan patuh kepada arahan pucuk pimpinan parti selagi mana tidak bercanggah dengan ajaran Islam.

“Dan bahawa saya bersumpah dengan nama Allah, Wallahi Wabillahi Watallahi, sekiranya saya meninggalkan atau melompat ke parti lain dengan kerelaan saya sendiri setelah terpilih menjadi ahli Dewan Negeri / Dewan Rakyat, maka saya akan dilaknat oleh Allah, Rasul, orang yang beriman serta sekalian yang melaknat.”

Tuan-tuan, akhi ukhti sekalian.

Ini adalah perenggan di dalam sumpah baiah setiap calon pilihan raya bagi Pas. Hanya calon yang berbaiah.

Ahli-ahli Pas atau mana-mana orang biasa yang menjadi ahli Pas tidak perlu bersumpah baiah ini. Cukup sekadar isi borang dan bayar yuran ahli.

Tuan-tuan;

Jika Ahli Parlimen Kuala Nerus Khairuddin Aman Razali at-takiri yang merupakan ulamak, mantan Setiausaha Majlis Syura yang merupakan badan tertinggi dalam Pas boleh isytihar berhenti menjadi ahli Pas (keluar parti), apa sangatlah tuan-tuan ahli biasa.

Apabila Khairuddin at-takiri keluar parti, semestinya Khairuddin percaya bahawa pucuk pimpinan sudah bercanggah dengan ajaran Islam kerana Khairuddin bersumpah akan patuh dengan hukum Allah dan Rasul-Nya serta arahan pucuk pimpinan selagi tidak bercanggah dengan ajaran Islam.

Mustahil Khairuddin hendak ingkar hukum Allah dan Rasul. Jadi, alasan Khairuddin keluar parti semestinya pucuk pimpinan Pas sudah lari daripada ajaran Islam.

Tuan-tuan,

Khairuddin itu antara “ulamak” hebat yang tuan-tuan hormati. Dia bukan ahli biasa. Dia bukan sekadar Inspektor atau Sarjan Unit Amal. Dia adalah ahli Majlis Syura. Setiausaha Majlis Syura.

Mungkin tuan-tuan berpandangan biarlah Takiri dilaknat dan tuan-tuan turut melaknat tindakan Takiri.

Namun, tuan-tuan juga perlu faham, ulamak buat salah atau berijtihad yang khilaf pun dapat pahala. Tuan-tuan laknat Takiri tapi bagi Takiri, ijtihad dia keluar Pas dapat pahala.

Tuan-tuan dapat apa?

Pimpinan Pas kaya-raya. Gaji elaun puluh ribu, zaujah dua tiga, yang antum semua dapat apa?

Cukuplah dibutakan oleh mereka atas nama agama. Tak ada Pas pun Islam akan terjaga kerana Islam agama Allah. Islam bukan hak Pas.

Jom pakat keluar Pas.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ADA orang sarankan 'jom pakat keluar pas' inilah spesi orang lidah tak bertulang dia akan cakap selagi dia bole cakap selagi nyawa tidak melepasi kerongkong, spesi macam ini lah yang dinanti2kan puak2 yang hendak menjadi negara sekular islam engkaw2 islam aku2

    BalasPadam