Isu penyepit: Mahathir salah tumpu asimilasi bukan integrasi

DAP kesal kerana bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah menggunakan analogi masyarakat Cina menggunakan penyepit untuk menonjolkan cabaran dalam mengasimilasi penduduk bukan Melayu di negara ini, dan sebagai bukti bahawa mereka mengenali negara asal mereka.

Tun adalah salah untuk menumpukan pada asimilasi dan bukannya integrasi dan menggunakan penyepit dan bukannya mengamalkan cara makan Malaysia dengan tangan adalah salah satu sebab yang membawa kepada perpisahan di kalangan rakyat. Ini bukan sahaja mudah tetapi menyinggung perasaan masyarakat Cina di sini.

Tun harus diingatkan bahawa bukan sahaja China atau Taiwan tetapi negara seperti Jepun, Korea Selatan dan Vietnam juga menggunakan penyepit.

Memandangkan Tun adalah penyokong dasar Pandang ke Timur yang merangkumi negara-negara ini, Tun tidak pernah mengungkit soal makan dengan menggunakan penyepit sebagai isu.

Adakah itu bermakna Melayu yang menggunakan penyepit atau garfu dan sudu untuk makan hilang kemelayuannya? Malah, ramai rakyat Malaysia dan Barat bukan Cina berbangga dengan kebolehan mereka menggunakan kedua-dua penyepit serta garfu dan sudu tanpa kehilangan identiti negara mereka.

Untuk Tun bercakap tentang mengasimilasi penduduk bukan Melayu, beliau lupa tentang bukan Melayu di kalangan penduduk Orang Asli dan asli Sabah dan Sarawak.

Adakah Tun mengatakan bahawa orang bukan Melayu di negeri-negeri Borneo seperti Iban, Dayak, Melanaus, Kadazan Dusun Murut juga mesti hilang watak dan identiti untuk berasimilasi?

Malah Bangsa Malaysia beliau mengiktiraf kepelbagaian iaitu Malaysia dan bercakap tentang rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa dan agama.

Daripada asimilasi, tumpuan harus diberikan kepada integrasi rakyat seperti integrasi Sabah dan Sarawak dengan Semenanjung Malaysia untuk mencapai perpaduan dalam kepelbagaian sebagai sebuah negara Malaysia.

Makan dengan penyepit tidak menjadikan sesiapa pun kurang rakyat Malaysia. Rakyat Malaysia berketurunan Cina yang dilahirkan di sini berbangga dengan kesetiaan kita kepada Malaysia dan tidak berhasrat untuk kembali ke negara China yang berkembang dengan kekayaan dan kemakmuran, walaupun diberi peluang untuk berbuat demikian.

Masyarakat Cina di Malaysia sentiasa mengenali dirinya dengan Malaysia dan tidak pernah dengan China. Malah 2 juta rakyat Malaysia yang berhijrah, sama seperti orang Melayu dan India lain, memilih negara Barat kerana prospek gaji yang lebih baik dan peluang yang sama. Namun Tun tidak mengatakan bahawa masyarakat Cina di sini menyamakan diri dengan negara Barat.

Menolong seorang atau dua taikun Cina adalah seperti membantu mana-mana taikun dari kaum lain dan tidak boleh disamakan dengan membantu masyarakat Cina. Sumbangan masyarakat Cina tidak seharusnya dipersoalkan atau didiskriminasikan hanya kerana perbezaan bahasa, adat, nama, gaya hidup mahupun cara pemakanan mereka. Masalahnya ialah apabila ahli politik enggan menerima siapa mereka dan lebih berminat dengan siapa mereka dan dari mana mereka datang.

Malah contoh Tun tentang bekas presiden Amerika Dwight David Eisenhower yang dilantik sebagai ketua komander pasukan tentera Bersekutu yang menang menentang Jerman dalam Perang Dunia II, menggariskan perbezaan di mana Eisenhower bukan sahaja melihat dirinya sebagai seorang Amerika tetapi diterima sepenuhnya oleh yang lain sebagai orang Amerika.

Masyarakat Cina melihat diri mereka sebagai rakyat Malaysia tetapi malangnya ada pihak yang tidak mahu menerima hakikat ini. Sudah tiba masanya untuk menghapuskan prasangka dan perpecahan itu dengan menerima masyarakat Cina sebagai warganegara Malaysia yang mempunyai hak penuh seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan Malaysia. Kemudian barulah kita boleh bekerjasama untuk merealisasikan potensi penuh kita untuk menjadikan Malaysia lebih adil, makmur, bebas dan menegakkan keadilan untuk semua.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan