Zahid diperintah bela diri bagi 47 pertuduhan rasuah babit dana Yayasan Akalbudi

 


KUALA LUMPUR - Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan bahawa beliau dan peguamnya akur dengan keputusan yang telah dibuat oleh Mahkamah Tinggi pada Isnin.

Ahmad Zahid, 69, diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi di sini, untuk membela diri atas 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi.

Menurut beliau, keputusan tersebut adalah hak mutlak Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Collin Lawrence Sequerah dan keakuran itu tidak terhenti pada hari ini.

"Sebaliknya apabila pembelaan diri dilakukan, maka pasukan guaman saya akan menjalankan tugas-tugas mengikut prosedur yang telah ditentukan oleh mahkamah.

"Pasukan peguam saya akan meneruskan usaha guaman ni sebagaimana ditetapkan oleh mahkamah tadi dan tarikh-tarikhnya juga telah ditetapkan. Tentunya keakuran ini berdasarkan kepada sistem perundangan yang sedia ada," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan sidang media selepas keluar dari Mahkamah Tinggi pada Isnin.

Pada Isnin, Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah memutuskan perkara tersebut selepas memihak kepada pasukan pendakwaan yang berpendapat wujud prima facie berhubung kes itu.

Ahmad Zahid akan diberi tiga pilihan iaitu pertama, beliau boleh berdiam diri dan tidak menjawab pertuduhan; kedua, beliau boleh memberi kenyataan tidak bersumpah daripada tempat saksi tanpa pemeriksaan balas oleh pihak pendakwaan.

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan