Titisan air mata perhimpunan kembali tular undang sindiran

Sejumlah gambar peserta Himpunan Penyatuan Ummah (HPU) di PWTC, Kuala Lumpur tiga tahun lalu kembali tular ketika hubungan Umno dan Pas dilihat tidak seperti apa yang diinginkan dalam Piagam Muafakat Nasional (MN).

Sebanyak 15 gambar yang menunjukkan ahli Umno dan Pas menitiskan air mata dalam siaran di Facebook Harakahdaily pada 14 September 2019 dikongsikan kembali warganet berserta ulasan berbaur sindiran.

Rata-rata netizen termasuk yang sebelum ini menyokong Pas membidas sikap dan keputusan politik parti diterajui Datuk Seri Abdul Hadi Awang tersebut.

. Dah tak terliur nak menulis tentang Pas. Tapi itupun ‘blue print’ Islamis dalam politik, bukan di Malaysia sahaja,” ulas Muhammad Lutfi Ishak berkongsikan kembali siaran itu.

Sementara itu, Danial Al Rashid pula menulis, “Kalau mereka (peserta HPU) tengok balik ni, menangis lagi ke ketawa menyesal?” soalnya.

Terdahulu, Harakahdaily dalam siaran diberi tajuk, “Titisan air mata penyatuan ukhuwah umat” itu menyatakan ramai yang menitiskan air mata dan beremosi ketika menyaksikan permeteraian Piagam MN.

Kata Facebook rasmi portal berita Pas itu, piagam tersebut menyatukan dua parti terbesar orang Melayu-Islam Umno dan Pas yang berpuluh tahun bersengketa.

“Ada masa kita berbalah, tapi bukan berbalah sepanjang masa. Kita adik-beradik yang sebangsa dan seagama.

“Sejarah yang telah lepas menjadi pengajaran sehingga akhirnya kita hilang maruah dan harga diri dan dipermainkan di bumi sendiri,” katanya.

Namun, dalam masa sama, Harakahdaily berkata, cabaran besar ialah bagaimana untuk merealisasikan Piagam Ta’awun itu di lapangan lantaran “ada luka lama yang perlu diubati”.

Selepas tiga tahun MN dimeterai, orang ramai menyifatkan kerjasama politik Umno dan Pas yang menekankan naratif Islam dan Melayu itu hanya ‘ke laut’ lantaran berebutkan kerusi pilihan raya.

Penyatuan Melayu Islam yang didendangkan pemimpin tertinggi kedua-dua parti tersebut juga terus dipersoal ketika Umno Johor lebih cenderung untuk bergerak sendiri pada Pilihan Raya Negeri (PRN).

Semangat MN juga dilihat hilang apabila BN Johor mahu berseorangan dengan bertanding sekurang-kurangnya 42 kerusi DUN tanpa kerjasama parti lain.

Malah, BN Johor yang kini menguasai 16 kerusi DUN yakin menang dua pertiga daripada 56 kerusi yang dipertandingkan ketika Pas sekarang hanya mempunyai satu kerusi DUN.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan