Ini 10 keutamaan Pakatan Harapan pulihkan Malaysia dan bina ekonomi masa hadapan


Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan segera merealisasikan 10 keutamaan sebaik memperoleh mandat daripada rakyat pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).

10 Keutamaan tersebut dikemukan hari ini melalui pelancaran Tawaran HARAPAN bagi menangani pelbagai keperluan semasa rakyat yang mendesak antaranya berkaitan aspek kos sara hidup dan harga barang, peluang pekerjaan, ekonomi, pendidikan, dan kesihatan.

Selari dengan slogan Kita Boleh!, Tawaran HARAPAN bermatlamat menjamin kesejahteraan rakyat secara menyeluruh dengan menjana pertumbuhan ekonomi yang mampan dan seimbang, memulihkan keyakinan umum menerusi pentadbiran beramanah dan menyediakan negara untuk mendepani pelbagai cabaran masa hadapan.

“HARAPAN bertekad membina semula Malaysia daripada kemusnahan Barisan – Perikatan Nasional dalam lebih 30 bulan lepas yang dibelenggu kepincangan dasar dan ketirisan pentadbiran, serta ketandusan idea untuk menangani masalah jangka panjang seperti kesenjangan masyarakat, perubahan iklim dan pemulihan generasi tercicir (lost generation) dalam pendidikan,” kata Dato’ Seri Anwar Ibrahim, calon Perdana Menteri HARAPAN.

“Berbekalkan iltizam kukuh barisan kepimpinan HARAPAN dan mandat jelas melalui kehadiran penuh rakyat di peti undi pada 19 November, kita boleh membangunkan Malaysia yang lebih mampan, sejahtera, berdaya cipta, berteraskan nilai hormat dan ihsan (berteraskan kerangka dasar MADANI atau SCRIPT). Dasar-dasar yang digariskan Tawaran HARAPAN ini boleh melonjakkan Malaysia jauh ke hadapan.”

Berikut adalah 10 Keutamaan Tawaran HARAPAN yang dirangka untuk membina semula Malaysia. 

Tangani Isu Kos Sara Hidup

Tekanan demi tekanan dihadapi rakyat yang bermula dengan pandemik COVID-19 mencapai kemuncaknya kini apabila harga barangan melonjak naik. Demi meringankan beban hidup rakyat, HARAPAN komited untuk hapuskan kartel, memastikan bekalan bahan mentah mencukupi dan meningkatkan tenaga kerja sektor agro bagi memastikan keselamatan makanan terus terjamin.

  1. Perangi Rasuah dan Kukuhkan Institusi Demokrasi

Kedudukan Indeks Persepsi Rasuah Malaysia yang semakin menjunam menunjukkan betapa kritikal isu rasuah yang membelenggu negara ini termasuk skandal kapal tempur pesisir (LCS). Kita boleh mewujudkan pentadbiran beramanah dan bersih dengan mengukuhkan integriti institusi, menjunjung kedaulatan Parlimen sebagai tiang seri demokrasi, dan menjamin kebebasan media dan hak bersuara orang ramai.

  1. Perkasa Peluang Ekonomi Belia dengan Terokai Sektor Manusiawi

HARAPAN bertekad memajukan bidang ekonomi manusiawi berasaskan kemahiran untuk menjana peluang kerjaya baru buat anak muda. Agenda penciptaan kerja HARAPAN merangkumi usaha meningkatkan penyertaan dalam bidang pertanian moden, industri tenaga boleh diperbaharui, sektor penjagaan, seni kreatif, dan ekonomi sukan termasuk bidang e-sukan serta memajukan ekosistem dalam bidang-bidang ini.

  1. Selamatkan Generasi Tercicir (Lost Generation) dalam Pendidikan

Kelemahan sistem pendidikan nasional telah terserlah akibat pandemik COVID-19. Demi memastikan tiada generasi terus tercicir, HARAPAN akan menumpukan usaha kepada merapatkan jurang pembelajaran, meningkatkan kualiti pendidikan, dan membina peluang masa depan yang lebih cerah untuk semua anak Malaysia.

  1. Bina Ketahanan Bencana dan Mantapkan Perlindungan

Banjir besar yang melanda baik di bandar mahupun desa adalah bukti jelas betapa isu perubahan iklim adalah antara ancaman yang paling serius bagi masyarakat kita hari ini. HARAPAN akan meningkatkan daya tahan negara dalam berdepan dengan bencana alam melalui persiapan ketahanan menyeluruh termasuk dengan menambah baik bantuan bagi mangsa bencana berdasarkan nilai kerugian sehingga maksimum RM50,000 untuk setiap rumah.

  1. Tangani Isu Doktor Kontrak dan Menjamin Kebajikan Penjawat Kesihatan

HARAPAN akan membangunkan kepakaran tempatan termasuk menangani isu pekerja kontrak kesihatan bagi meningkatkan keupayaan perkhidmatan kesihatan awam. Pada masa yang sama, kita boleh pastikan kebajikan penjawat akan terus terjamin dan mengiktiraf peranan mereka sebagai tunjang dalam meningkatkan kualiti penyampaian perkhidmatan kesihatan negara ke taraf yang terbaik.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan