PH beri laluan kepada calon BN di Tioman

 


Amanah dan Pakatan Harapan (PH) bersetuju untuk memberi laluan kepada calon BN bertanding dalam pilihan raya kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri Tioman.

Setiausaha Agung Amanah Dr Mohd Hatta Ramli berkata langkah tersebut diambil sebagai menunjukkan kesepakatan kerajaan negeri Pahang dan Putrajaya.

"Bagi memenangkan calon yang mewakili Kerajaan Perpaduan ini, Jentera Pilihan Raya PH akan bergerak secara bersama dalam setiap kempen BN dalam PRK berkenaan," katanya.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan tengah hari ini, Mohd Hatta berkata Amanah memandang PRK Pulau Tioman pada 7 Dis ini sebagai pertembungan di antara kerajaan baru Pahang dengan sekelompok ekstremis kaum dan agama.

Keadaan itu, katanya, perlu ditangani secara serius oleh semua pihak.

"Atas semangat itulah Amanah melihat ada keperluan untuk mewujudkan perpaduan erat komponen kerajaan negeri dalam menentang calon Perikatan Nasional (PN).

" Oleh yang demikian, Amanah yang juga sebahagian daripada parti komponen PH mengambil keputusan untuk memberi laluan kepada calon BN bagi PRK Tioman sebagai tanda kesepakatan Kerajaan Perpaduan di peringkat negeri dan nasional," katanya.

PRK Tioman diadakan selepas salah seorang calon bagi DUN tersebut, Md Yunus Ramli, meninggal dunia beberapa jam sebelum pilihan raya umum (PRU) ke-15 dijalankan pada 19 Nov lalu.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan