Pakatan runtuh kerana suara ekstrem, kata ahli strategi DAP

PAKATAN Harapan runtuh dua bulan lalu kerana suaranya sebagai kerajaan ditenggelamkan oleh “suara ekstrem”, kata ahli strategi DAP, Liew Chin Tong.

Bekas Timbalan Menteri Pertahanan berkata Pakatan gagal menonjolkan naratifnya selepas menang pilihan raya umum ke-14.

“Kami perlu bertahan di garis tengah tetapi kami ditarik berkecai oleh banyak faktor,” katanya dalam satu wawancara dengan The Malaysian Insight, baru-baru ini.

Menurut Liew, sebahagian rakyat Malaysia juga termakan dengan hujah perkauman sementara pemimpin Pakatan bergelut untuk membendungnya.

Dalam wawancara itu, Liew bercakap tentang muhasabah atas perubahan politik yang berlaku dua bulan lalu dan bagaimana Pakatan akan muncul semula.

Beliau juga menyentuh DAP dan kemelut politik yang membawa kepada runtuhnya kerajaan Pakatan yang mentadbir tidak sampai dua tahun.

Berikut petikan wawancara:

THE MALAYSIAN INSIGHT (TMI): Apa yang baik daripada kemelut politik runtuhnya kerajaan Pakatan Harapan?

Liew: Buat pertama kalinya ada sekumpulan orang yang pernah mentadbir sebagai kerajaan, yang di luar kerangka Barisan Nasional, di tengah (pusat kuasa). Mereka belajar bagaimana untuk mentadbir, walaupun tempohnya tidak lama. Namun cukup untuk mereka mendapatkan sokongan, memahami dasar dan membina jaringan.

Kita sekarang ada pembangkang yang ada pengalaman mentadbir di tengah, dan itu suatu aset.
Orang juga belajar bahawa ruang demokrasi boleh dirampas begitu saja. Demokrasi yang mereka capai pada 9 Mei 2018, yang diperolehi selepas perjuangan bertahun-tahun, boleh dirampas dalam sekelip mata. Kuasa yang lama boleh berkuasa semula tanpa pilihan raya.

Saya harap itu akan mengukuhkan cita-cita seluruh generasi yang mahu melihat Malaysia sebagai sebuah negara demokrasi dengan kerajaan yang bersih. Semua orang perlu memikirkan hal ini. Ini bukan tentang kami memegang jawatan tetapi soal membina sebuah demokrasi yang berterusan.

Mereka yang ada cita-cita ini perlu bertanya pada diri mereka sendiri, bagaimana boleh menang 140 kerusi dalam pilihan raya akan datang.

Ini bukan lagi hanya soal menang tetapi bagaimana mencetuskan gelombang demokrasi. Parti politik, kumpulan masyarakat madani dan golongan belia perlu memikirkannya.
TMI: Bagaimana kita mengatasi politik kaum?

Liew: Kami gagal menonjolkan naratif Pakatan Harapan selepas berkuasa. Tidak ada gunanya Pakatan bersaing dengan MCA untuk jadi lebih Cina, atau dengan MIC untuk jadi lebih India, atau dengan Umno dan PAS untuk jadi lebih Melayu dan lebih Islam.

Kami perlu bertahan di garis tengah tetapi kami ditarik berkecai oleh banyak faktor.

Kami terpaksa berdepan dengan kebebasan bersuara, berita palsu dan sebahagian rakyat Malaysia yang terpengaruh dengan hujah perkauman. Pemimpin kami bergelut untuk membendungnya dari semua sudut, dan akhirnya kami dirobekkan dari dalam.

Untuk bangkit semula, kami perlu mendidik diri sendiri bahawa hanya dengan berada di garis tengah sahajalah kita boleh mengalahkan pihak lawan. Kami perlu memberitahu penyokong dan pemimpin bahawa kita tidak perlu bersaing atas politik kaum, sebaliknya membina sebuah poros tengah yang boleh menang 140 kerusi (di Parlimen).

TMI: Adakah DAP di poros tengah?

Liew: DAP berusaha. Pernah pada suatu masa dulu, PAS juga memainkan peranannya sebagai parti di garis tengah. Di bawah kepimpinan Dr Fadzil Noor dan Nik Abdul Aziz Nik Mat, ada usaha untuk membawa PAS ke tengah tetapi kelompok Abdul Hadi Awang akhirnya terlalu kuat, dan kemudian muncul Amanah.

DAP tidak ditubuhkan sebagai sebuah parti kaum tetapi dengan asas bahawa ia harus jadi sebuah parti pelbagai kaum dan dari segi ekonominya untuk semua. Itu adalah idea asas yang menghidupkan DAP.

Dari tahun ke tahun, pemimpin kanan DAP sangat jelas dalam usaha membentuk dasar dan strategi sebuah gabungan. Kami tidak bertanding sebagai sebuah parti tetapi sebagai gabungan. Namun lawan kami hanya menuding jari kepada kami, dan ada pemimpin kami yang merasakan bahawa mereka perlu membalasnya.

Sebagai sebuah parti, DAP lebih di tengah berbanding daripada apa yang orang fikirkan.

TMI: Tetapi suara yang lantang dalam DAP tidak mencerminkan begitu (di tengah)?

Liew: Kami digambarkan seperti itu. Penentang kami mahu menunjukkan DAP sebuah parti pelampau. Sudah tentu, ada orang yang termakan dan ada yang melakukannya untuk menarik perhatian. Tetapi kalau saudara lihat pada kepimpinan teras parti, mereka komited dengan Pakatan. Mereka komited pada idea bahawa kami membentuk Malaysia untuk semua.


Dalam tempoh dua tahun lalu, ada usaha bersungguh-sungguh untuk membangkitkan emosi orang Melayu dan bukan Melayu. Ada yang terpengaruh namun pemimpin utama tetap percaya bahawa kami perlu mengambil pendirian yang sederhana.\

TMI: Sederhana itu apa?

Liew: Kami bukan hendak bersaing dengan MCA, MIC atau Umno dan PAS. Dari segi undi, hanya sebuah gabungan di poros tengah yang boleh berkuasa di negara ini. Sejak awal lagi, sejak awal 2019, Umno dan PAS bukannya mengatur strategi untuk menang pilihan raya sebaliknya satu strategi untuk memusnahkan negara.

TMI: Apa yang DAP belajar dari episod ini?

Liew: DAP sudah lama dijadikan momok. Sudah ada usaha sejak Oktober 2019 oleh Hishammuddin Hussein (bekas naib presiden Umno) menggesa DAP dan Amanah disingkirkan untuk membentuk sebuah kerajaan untuk Bangsa Malaysia.

Dosa DAP ialah bekerjasama dengan Anwar Ibrahim. Itu sebabnya DAP dijadikan sasaran. DAP menyokong idea peralihan kuasa yang disepakati pada Januari 2018.

Mereka sangka dengan menyingkirkan DAP dan Amanah, Anwar tidak lagi akan menuntut kedudukan perdana menteri. Itu akar semua penentangan. Isu perkauman ditokok untuk memburukkan DAP.

Namun asal usul semua ini ialah kurang percaya di peringkat atasan.

Untuk pilihan raya akan datang, kami perlu membina keyakinan dan satu identiti yang dipertahankan. Ini bukan saja tentang dasar mengenai kaum tetapi isu ekonomi yang dihadapi oleh kumpulan majoriti rakyat, untuk kami mara dalam perjuangan.
TMI: Bersatu menyalahkan DAP sebagai punca perpecahan. Adakah pemimpin DAP memainkan peranan mengukuhkan naratif ini?

Liew: Kepimpinan pusat sedar akan keperluan untuk kekal di tengah tetapi apabila anda diserang setiap hari, anda akan bertindak balas. Dari kalangan orang Melayu, kami berdepan dakwaan bahawa DAP dan (setiausaha agung) Lim Guan Eng menguasai kerajaan sementara dari kalangan orang bukan Melayu, kami didakwa diam. Kedua-duanya salah.

Dalam menanganinya dari hari ke hari, tidak semua orang konsisten. Adakalanganya kami tertekan dan masuk ke dalam perangkap lawan. Pemimpin kami terperangkap dalam hujah perkauman. Saya tidak nafikan perkara itu berlaku.

Parti Melayu (Bersatu) juga terperangkap dalam hujah perkauman. Kami dirobekkan oleh suara ekstremis dan akhirnya kami jadi kerajaan separuh penggal.

Ada pengajarannya bagi semua pihak. Untuk negara ini berubah, kami harus kembali untuk membina institusi demokrasi, membina kesedaran media bagi pemimpin akar umur agar tidak terpengaruh dengan berita palsu dan hujah perkauman.

Ini cabaran yang perlu kita hadapi sebagai sebuah masyarakat. Kita perlu bertanya sejauh mana kita memahami satu sama lain. Adakah kita melihat Melayu, Cina dan India sebagai unit yang tunggal? Ini pembingkaian kaum.

Saya mula dalam politik semasa era Reformasi. Pada suatu ketika, pada 20 September 1998, ketika terlibat dalam tunjuk perasaan di Sri Perdana, kami ditembak dengan meriam air.

Pada masa itu, hanya ada 5% pelajar Cina, selebihnya Melayu. Apabila air itu datang, ia tidak kira Melayu, Cina atau India. Semua kena. Saya tidak pernah melihat diri saya dari segi politik sebagai orang Cina, sebaliknya rakyat Malaysia.

Dari segi budaya saya berpendidikan Cina. Saya bercakap dan menulis dengan baik dalam bahasa Cina tetapi pemikiran generasi Reformasi sebagai rakyat Malaysia juga kuat. Apabila berdepan dengan meriam air dan kerajaan, kita hadapi bersama. Kita tidak fikir soal kaum.

Pakatan bertahan sejak 2008 kerana pengundi Melayu memilih kami… di Selangor secara konsisten lebih 50%. Ini berlaku walaupun ada pembingkaian perkauman. Ini berlaku kerana ada pengundi Melayu yang tidak termakan dengan hujah perkauman.

Kami perlu membina kekuatan melibat semua orang yang menolak politik perkauman.

TMI: Sesetengah dakwaan mengenai DAP melibatkan menterinya, terutamanya di Kementerian Kewangan.

Liew: Saya kira di peringkat kabinet, ada hal-hal yang pertama kali dibuat dan ada juga perbezaan pandangan. Saya bukan dalam kabinet. Cara (kerja) mungkin berbeza tetapi apa pun yang berlaku di Hotel Sheraton bukan soal cara.

Ia usaha untuk memanipulasi perbezaan antara Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim, untuk membantu naiknya sebuah kerajaan tanpa Anwar.

Idea asalnya ialah hanya menyingkirkan DAP dan menggantikan kami dengan 22 ahli Parlimen (Umno) yang bersama Hishammuddin serta 18 ahli Parlimen PAS. Sepanjang itu, itulah ideanya dan yang lain-lain itu hanya tokok tambah untuk membantu pelan asal untuk Azmin Ali menolak Anwar.

Pelan pada Oktober tidak berjaya kerana Dr Mahathir hadir ke Kongres Maruah Melayu dan tidak setuju dengan agenda mereka. Pada masa itu, agenda mereka ialah menubuhkan sebuah kerajaan tanpa DAP.

Menoleh balik episod itu, kita tahu bahawa Dr Mahathir di garis tengah, di sana tidak, di sini pun tidak
Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan