Langkah COVID: Siapakah Perdana Menteri?


 

Sewenang-wenangnya Parlimen ditangguhkan tiga kali hari ini, 15 minit, 2.30 petang, kemudian 3.30 petang, 5.30 petang dan akhirnya ditangguh kehari Isnin 2hb Ogos 2021. Walaubagaimanapun kelibat para Menteri, Timbalan Menteri, ahli parlimen Umno/BN dan PN juga tidak kelihatan diantara jam 2.30 hingga 3.30 petang.

Tiba-tiba YB Timbalan Speaker masuk dan mengisytiharkan terdapat 2 kes positif COVID dalam kompaun parlimen, dan parlimen ditangguhkan dengan meminta semua MP dan yang berada diparlimen supaya menjalani ujian COVID. Dan pada jam 5.30 petang parlimen ditangguh kehari Isnin 2hb Ogos.

Ketiadaan para Menteri, Timbalan, ahli parlimen Umno/BN dan PN kecuali beberapa orang menimbul tanda tanya (Big Question Mark). Adakah rundingan sedang berlaku, adakah Langkah COVID sedar diatur bagi memastikan TSMY kekal sedaya upaya rundingan akan berlaku sehinggalah ke hari Isnin 2hb Ogos 2021.

Langkah COVID ini akan memastikan survival PN yang didokongi oleh Umno/BN, PBBM, Pas dan Gabungan Parti-parti Serawak dan Sabah. Adakah kedaulatan undang-undang menjadi tonggak atau mengelirukan parlimen menjadi dasar dan penderhakaan kepada SPB YDA tidak diendahkan? Apakah kesudahan LANGKAH COVID?

Sebelum itu, pada lewat tengahari 29hb Julai 2021 parlimen dan rakyat dikejutkan dengan titah Seri Paduka Baginda YDA yang telah dikeluarkan oleh Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Dauk Indera Ahmad Fadli Shamsuddin.

SPB YDA menzahirkan dukacita baginda apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) secara tiba-tiba pada 26hb Julai 2021 mengumumkan pembatalan Ordinan Darurat yang dimasyorkan baginda tanpa mendapat persetujuan baginda. Ini menunjukkan Menteri telah mendahului dan membelakangkan YDA dalam hal sepenting ini.

Walaupun didesak berkali-kali dalam dewan yang mulia Parlimen untuk memberikan jawapan samaada YA atau TIDAK bahawa pembatalan itu telah dipersetujui oleh YDA, namum Menteri berdolak-dalik dalam jawapanya dan masih bertegas bahawa perkara ini akan dijelaskan pada hari Isnin 2hb Ogos 2021.

Ini merupakan satu sejarah penting dalam parlimen Malaysia dimana institusi parlimen telah diberikan maklumat salah, mengelirukan dan melanggar sifat integriti samada sebagai anggota dewan rakyat dan oleh seorang anggota eksekutif kerajaan.

Sedangkan rangkap ikrar dan sumpah ahli parlimen
“…. saya akan dengan jujur menunaikan kewajipan-kewajipan saya sebagai yang demikian dengan segala upaya saya, bahawa saya akan menumpahkan taat setia yang sebenar kepada Malaysia, dan akan memelihara, melindungi dan mempertahankan Perlembagaannya.”

Tambahan pula YB Menteri mewakili Parti Islam SeMalaysia (Pas) yang kerap kali melebel diri sebagai pendokong tegar Islam! Adakah ikrar kejujuran ini dan mempertahankan perlembagaan ini berlaku? Tambahan pula YDA merupakan tunggak kepada Raja Berperlembagaan.

Pendedahan awal mengenainya di buat oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ia telah mengejutkan ahli parlimen dan menyebabkan ramai anggota parlimen bangkit dan mendesak supaya PM dan Menteri Undang meletak jawatan.

Akan tetapi apakah babak ‘lakonan’ seterusnya? Adakah Umno akan mengambil kesempatan pula dan sedang mendesak supaya jawatan Perdana Menteri diserahkan kepada mereka dan kerajaan PN kekal tanpa TSMY? Adakah Umno/BN sanggup untuk berkerjasama dengan Pas yang telah terang-terang wakilnya dalam kebinet telah mengelirukan (misleading) dewan?

Adakah jika Umno menduduki kerusi PM, kerajaan masih terdiri dari gabungan PN dan juga parti-parti dari Sarawak? Adakah Umno/BN mengambil sikap tanggung-jawab bersama terhadap kekeliruan yang ditimbulkan dengan membabitkan pula SPB YDA?

Pada saat ini (3.30 petang 29hb Julai 2021) sidang sebelah petang sekali ditangguhkan dengan alasan ada kes COVID-19 berlaku diparlimen seperti perisytiharan Timbalan Speaker. Dimanakah Yang DiPertua Dewan pada ketika ini? Di dalam dewan juga tidak kelihatan MP Umno? Benarkah satu negosiasi sedang berlaku diantara tim Umno dangan tim PN/TSMY?

Insiden hari ini menunjukkan melalui kenyataan YDA bahawa parlimen dan terutamanya rakyat telah dikelirukan dengan kenyataan pembatalan ordinan darurat oleh YB Menteri PN. Suasana tidak sihat ini harus dihentikan serta merta dan rakyat harus diutamakan.

Parlimen hendaklah berfungsi sekarang untuk menyelesaikan segera hal-ehwal berkait ordinan darurat seperti titah YDA, membahas isu pandemik dan pelan penyelesaian, membahas data raya pandemik, mencari penyelesaian secara efektik menggunakan kaedah yang tepat melalui kepintaran buatan (artifial intelligence), memproses maklumat machine learning dan mencari jalan keluar segera walaupun kita sebenarnya telah terlewat lebih sepuluh (10) bulan menggunakan pendekatan tepat menangani pandemik. PN tolong hentikan semua ‘scheme of things” dan utamakan rakyat dan hentikan permainan (game) ini .

Petang 29hb Julai 2021, kita telah melihat pelbagai kenyataan oleh Timbalan Perdana Menteri (Ketua Whip Kerajaan), Timbalan Presiden Pas, Presiden Umno, Ketua Pembangkang, Pengerusi Pejuang Tun Dr Mahathir, dan terakhir kenyataan oleh Pejabat Perdana Menteri! Apakah kesudahan dan epiloque drama ini?

Rakyat sedang sengsara, pendekatan kerajaan amat lemah dan tidak menampakkan lagi cahaya dihujung terowong. Adakah akhirnya kita semua rakyat akan terdampar merana kerana kerakusan dan ketamakan terhadap kuasa oleh si Sang Penguasa dalam Langkah COVID ini. Mampukah Rakyat mematahkan epiloque Langkah COVID ini?

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan