Jangan perdagangkan ayat suci al-Quran


 

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Siti Zailah Mohd Yusoff atau dikenali sebagai Kak Lah dinasihatkan untuk tidak lagi mempermainkan ayat al-Quran.

Ahli Jawatankuasa Pimpinan AMANAH Nasional, Ustaz Ridzwan Abu Bakar berkata, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Kelantan itu juga akan dipersoal pada Hari Akhirat kelak sebagaimana netizen.

“Kita ada dua pilihan Kak Lah sama ada kita gunakan sepuasnya perangai dan sikap orang kita yang kurang berfikir atau pun mengajak mereka untuk berfikir.

“Selamat meneruskan kehidupan Kak Lah dan jangan mempermainkan dan memperdagangkan ayat suci al-Quran,” katanya.

Reaksi Ustaz Ridzwan itu susulan kenyataan Siti Zailah yang membela Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun berhubung aksi membersihkan kesan najis unggas dan cicak dengan penyembur air baru-baru ini.

Wakil rakyat Pas tersebut mengingatkan warganet dengan membacakan Surah Yasin, ayat 65 berkenaan tangan dan kaki yang akan bercakap ketika diadili di Padang Mahsyar sebagai saksi atas segala perbuatan yang dilakukan ketika hidup di muka bumi.

“Kita dalam memberi komen harus melihat juga di sebalik apa yang berlaku…. apa yang kita buat akan disoal di hadapan Allah… apa yang kita tulis, apa yang kita taip.

“Sebab itu dalam suasana musibah bukan masa untuk kita menuding jari, mencari kesalahan seseorang.

“Semasa berlakunya musibah sepatutnya kita perbanyakkan pertolongan kepada saudara-saudara kita yang memerlukan.

“Memang nak komen mudah, nak melaksanakan bukan mudah,” kata Siti Zailah dalam satu temubual di Bernama TV.

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan