Pas Berpecah lagi : Hadi sendiri yang minta pecat Khairudin


Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang sendiri yang membuat cadangan agar Datuk Dr Khairudin Aman Razali dipecat dari AJK Pas Pusat, kata Mursyidul Am Pas, Datuk Hashim Jasin.

Oleh itu, katanya, Majlis Syura tidak ada kaitan dengannya dan Khairudin kekal sebagai anggota Majlis Syura, kata beliau yang merupakan Pengerusi Majlis Syura kepada Malaysiakini.

Beliau sendiri, katanya, tidak boleh memberitahu apa alasan pemecatan bekas menteri itu.

“Itu saya tak boleh nak bagi jawapan (alasan pemecatan) sebab pihak presiden yang membawa kepada jawatankuasa pusat untuk memecatnya.

“Jadi, dia tak ada kena mengena dengan Majlis Syura.

“Jadi, oleh kerana penjelasan dibuat oleh presiden bahawa (ia melibatkan) disiplin parti maka presiden punya hujah dia dan dia sendiri pun tidak menjelaskan. Ini perkara biasa dalam mana-mana organisasi,” katanya kepada Malaysiakini.

GAGAL BERTEMU HADI

Sementara itu, menurut sumber, Hadi tidak berpuashati dengan Khairudin kerana banyak kali gagal memenuhi permintaan beliau untuk bertemu dengannya.

“Khairudin ni kurang disiplin dan selalu tidak datang mesyuarat. Begitu juga dengan dua lagi rakannya itu.

“Sudah beberapa kali presiden panggil untuk bincang namun dia tidak datang walaupun berjanji untuk datang.

“Jadi dia putuskan, kita memudahkan kedua-dua pihak, dah dia tak nak datang, kita putus tidak payah datang sampai bila-bilalah,” kata sumber itu sebagaimana cerita yang kini disebarkan di kalangan pemimpin Pas.

PAS BERPECAH LAGI

Khairudin, Nasrudin dan Nik Abduh.

Pas kini berpecah sekali lagi antara dua kumpulan, geng ustaz muda dengan golongan profesional yang berada di keliling presiden Pas.

Geng ustaz muda inilah dahulu yang banyak mempengaruhi presiden Pas menyebabkan Pas berpecah dua sehingga terbentuknya AMANAH.

Antara tokoh utama kumpulan ini adalah Nasruddin Hassan Tantawi, Yang Dipertua Yadim sekarang selain Khairudin.

Sebelum ini, bekas Ketua Pemuda dan juga bekas Ketua Penerangan Pas ini mengakui dia dan rakan-rakannya yang mempertahankan Abdul Hadi ketika bertembung dengan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam isu kerajaan perpaduan sehingga memecahkan parti itu dan terbentuknya AMANAH.

Kini golongan ini semakin jauh dari ‘sumber kuasa’ dalam Pas dan diambil alih oleh golongan profesional baharu pula.

Sekarang kumpulan ‘ustaz muda’ ini mendakwa Abdul Hadi digunakan oleh golongan profesional di sekeliling beliau untuk menyingkirkan mereka.

PERANAN NIK ABDUH

Selain Nasrudin dan Khairudin, turut berada dalam kumpulan ustaz muda ini adalah Nik Mohamad Abduh Nik Mat, Ahli Parlimen Bachok yang mempertikaikan kenyataan Setiausaha Agung Pas, Datuk Seri Takiyuddin Hassan baru-baru ini.

Menurut FMT, Nik Abduh berkata, Takiyuddin pernah dinasihati supaya “membuang ego” oleh bapanya tetapi beliau tidak tahu sama ada beliau mematuhi nasihat berkenaan.

“Saya kenal dia (Takiyuddin) sejak zaman Almarhum ayah saya lagi (Nik Abdul Aziz Nik Mat) dan kami amat rapat. Dia kena belajar buang ego diri bila jadi orang besar.

“Itu nasihat ayah saya pada dia. Tak tahulah kalau dia tak tahu nasihat ayah ini,” kata Ahli Jawatankuasa (AJK) Pas Pusat itu kepada FMT.

Nik Abduh berkata, beliau meminta penjelasan pimpinan parti mengenai pengguguran Khairuddin Aman Razali sebagai AJK Pas Pusat sebelum ini kerana tidak berpuas hati dengan kenyataan Takiyuddin.

“Saya hanya tulis (di Facebook) selepas empat atau lima hari (selepas pengguguran Khairuddin) dan hanya selepas Datuk Seri SU Agung (Takiyuddin seolah) cabar Khairuddin secara terbuka dalam akhbar.

“Kawan kita dalam luka musibah, kita tambah lagi garam untuk tambahkan lagi musibah. Mana adab jamaah dan adab berkawan? Jangan ajar saya bab adab kalau kita lebih tak beradab.

“Kewajiban saya pertahan sahabat dalam susah. Itu sunah yang diajar oleh Nabi kita,” tambah Ahli Parlimen Bachok itu.

 

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan