Agong belum perkenan batal ordinan darurat, kata Istana Negara


 

YANG di-Pertuan Agong belum memberi perkenan untuk membatalkan semua Ordinan Darurat yang dimasyhurkan sejak 11 Januari lalu, kata Istana Negara.

Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sebaliknya dukacita kerana kerajaan Muhyiddin Yassin membatalkan ordinan berkenaan tanpa mengikut proses yang ditetapkan, kata Datuk Pengelola Bijaya Diraja Ahmad Fadil Shamsuddin.

“Seri Paduka Baginda menzahirkan rasa amat dukacita dengan kenyataan yang telah dibuat di Parlimen pada 26 Julai 2021 lalu bahawa kerajaan telah membatalkan semua Ordinan Darurat yang telah dimasyhurkan oleh Baginda sepanjang tempoh Darurat walhal pembatalan belum lagi diperkenan Baginda,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pada Isnin, menteri undang-undang Takiyuddin Hassan memberitahu Dewan Rakyat enam ordinan darurat sudah dibatalkan sejak 21 Julai. Semakan menunjukkan pada hari itu Jemaah Menteri mengadakan mesyuarat mingguannya.

Ahmad Fadil memaklumkan Al-Sultan Abdullah juga dukacita kerana proses yang sepatutnya sudah baginda titahkan kepada Takiyuddin dan Peguam Negara Idrus Harun semasa mereka mengadap baginda secara dalam talian pada Sabtu lalu.

Semasa majlis mengadap itu, Al-Sultan Abdullah memberi perkenan dan menitahkan supaya perkara itu dibawa dan diuruskan di Parlimen.

“... cadangan pembatalan semua Ordinan Darurat dibentang dan dibahaskan di Parlimen bagi tujuan diungkaikan telah tidak dilaksanakan,” katanya.

“Seri Paduka Baginda menegaskan bahawa kenyataan Yang Berhormat Menteri di Parlimen pada 26 Julai 2021 adalah tidak tepat dan telah mengelirukan ahli-ahli Dewan Rakyat,” tambahnya.
Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan