Biar Putih Tulang

Oleh Tamrin Tun Ghafar

1.  'Freedom of Speech', atau amalan 'Kebebasan Bersuara'  yang ditaja dan  digalakan oleh Kerajaan Pakatan Harapan atau PH jelas disalah gunakan oleh mereka yang mempunyai motif tertentu.

2   Di England khususnya di Kota London, orang ramai boleh meluahkan segala perasaan dan berucap ditempat -  tempat tertentu yang dipanggil  'Speakers Corner'.

3.  Berbeza dengan kebanyakan negara - negara di Europah, di mana sesuatu kaum asal itu merupakan kaum yang 'majority' atau kaum yang mengatasi kaum - kaum lain, sedangkan Malaysia, terdiri dari berbagai suku kaum , adat dan agama walaupun kaum Melayu adalah majoriti.

4.  Sejak PH mengambil alih pemerintahan dari UMNO/ Barisan Nasional , terlalu kerap suara dan pandangan yang dilemparkan yang mana telah menimbul dan mengundang rasa kebencian  terhadap sesuatu kaum.

5.  Perasaan kasih sayang , hormat menghormati dan keharmonian mula ditenggelamkan oleh bukan sahaja dari luar malah dari dalaman parti pemerintah.

6.  Keadaan yang membimbangkan ini telah mengundang ramai pihak termasuk Yang Di Pertuan Agong dan Sultan Perak telah membuat teguran sinis dan nasihat terbuka  agar kita semua berbalik ke pangkal jalan.

7.   Kebimbangan ini juga  telah menyebabkan  Mufti Perlis menyarankan agar kepimpinan hari ini menggunakan kaedah  pentadbiran yang pernah diamalkan oleh Saddam Husein semasa memerintah Iraq.

8.  Rakyat yang cintakan keamanan dan ingin meneruskan  pencarian hidup TANPA  merasa takut, masih tertanya - tanya bilakah Tun yang menjadi tunggak harapan mahu bertindak tegas demi keselamatan.

9.  Mereka yang tidak bersetuju dan  benci terhadap Tun akan terus membenci Tun; ianya tak ubah seperti ubat yang dimakan, walaupun pahit, namun ianya mampu memberi kesembuhan bagi penyakit yang dihidapi.

10.  Begitu juga kumpulan - kumpulan yang TIDAK SABAR,  akan  menghuru harakan lagi keadaan dengan harapan untuk memberi tekanan atau 'pressure', supaya Tun TUNDUK   kepada rancangan busuk mereka; mereka ini adalah pengecut, tak ubah seperti 'BALING BATU SEMBUNYI TANGAN'. 

11. Kebebasan bersuara yang dianjurkan oleh Kerajaan hari ini, telah disalah ertikan malahan digunakan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab yang akhirnya akan menggugat keamanan dan keharmonian kaum.

12. Inilah satu satunya senjata yang amat berkesan yang digunakan untuk memalu, menekan dan akhirnya menjatuhkan kepimpinan Kerajaan yang sediaada.

13. Bagi mereka yang biasa disuap dengan dedak di bawah Kerajaan UMNO/ BN, kini menyalahkan Kerajaan dengan berbagai tohmahan.

14. Di mana saja kita pergi, samada di pejabat, mahupun di tempat awam, topik utama yang sering diperkatakan adalah, Kerajaan yang ada terlalu menzalimi Melayu/ bumiputra.

15. Sebahagian besar kontraktor Melayu/ Bumiputra yang diberi projek dan kemudiannya, mengALIBABAkannya kini mulai mengeluh kerana tidak lagi mendapat kemewahan dengan mudah.

16. Mereka yang mengaut keuntungan yang berlebihan dari projek projek terdahulu, kini terpaksa mengurangkan keuntungan jika mahu meneruskan projek tersebut.

17. Tender Terbuka kini dilakukan bagi projek projek baru.

18. Syarikat yang telah menerima Surat Niat, atau Letter of Intent, PERLU melalui proses rundingan harga semula bagi memastikan Kerajaan yang mewakili rakyat, mendapat perkhidmatan terbaik atau ' value for money'. 

19. Berbagai kaedah baru diperkenalkan bagi mengelakkan salahguna kuasa dan rasuah dan juga bagi menjimatkan dan menyelamatkan ketirisan wang negara.

20. Anehnya, mereka yang pernah merompak wang negara secara berleluasa, kini dianggap sebagai 'wira' kononnya wira tersebut dizalimi oleh kerajaan PH.

21. Mereka yang dibayar dari hasil rompakan akan berhimpun beramai ramai dengan memakai baju T berseragam bagi menyambut kehadiran 'wira' mereka yang sedang berdepan dengan berbagai pertuduhan yang sangat berat.

22. Majoriti yang berhimpun itu ialah Melayu/ bumiputra yang begitu senang digula gula dan diperbodohkan.

23. Mereka sebenarnya ketagihan dedak, bukannya sayangkan agama, bangsa dan negara.

24. Manakala ada pula 'opportunis politik', yang sekarang ini meraih keuntungan yang besar, yang sanggup kedepan bertindak sebagai ketua jurucakap mereka.

25. Mereka ini tak ubah seperti 'Lidah Biawak', apabila berkata kata dan lebih buruk lagi mencari makan seperti 'Gergaji Dua Mata'.

26. Bagi berlaku adil dan bertanggung jawab, TANPA pilih bulu, Hamid Bador, selaku Ketua Polis Negara, perlu PANTAS dan TUNTAS (tegas), bagi membenteras dan mengheret biawak biawak politik ini ke muka pengadilan.

27. 'ALANG ALANG MENYELUK PEKASAM BIAR SAMPAI KE PANGKAL LENGAN'.

28. Demi Malaysia Tercinta: 

'Biar Putih Tulang, Jangan Putih Mata'
'Biar Mati Anak, Jangan Mati Adat'

Wassalam
Terima kasih
https://tamrintunghafar.blogspot.com/
Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan