Mahiaddin beri laluan secara izin dalam paksa untuk PH menang?

 


Oleh MOHD SAYUTI OMAR

Mahiaddin Yassin yang bercita-cita untuk come back di Putrajaya nampak tertekan dan terdesak untuk mencapai hasratnya itu. Beliau yang selama ini dikenal sebagai cool tetapi sudah hot. Ini dipamerkan dalam siri-siri kempen dalam Pirake beberapa hari ini.

Keterdesakan Mahiaddin itu menyebabkan beliau mengambil sikap menyerang para pemimpin BN. Sikap ini memberi gambaran seolah-olah beliau kehilangan modal untuk ditawarkan kepada pengundi Melaka agar mengundi calon-calon PN.

Sekurang-kurangnya tiga atau empat orang diserang hendap oleh beliau. Antaranya Najib Razak, Dr Mahathir Mohamad dan Shahrir Samad.

Kepada Najib, beliau masih mengungkitkan isu 1MDB di mana beliau cuba menunjukkan dia hero sehingga dipecat dari Umno. Mereka yang tidak mengetahui sejarah 1MDB itu mungkin akan menerima dia hero sehingga dipecat daripada Umno.

Tetapi bagi mereka yang dapat menghidu politik Mahiaddin boleh mengesahkan apakah dia hero atau tidak?

Apabila Najib menjawab isu pemecatan Mahiaddin itu bukan sahaja kerana 1MDB tetapi Mahiaddin sudah lama membuat gerakan hendak jatuhkannya, orang dapat tahu akan kekejian cara Mahiaddin berpolitik.

Dakwa Najib bukan saja Mahiaddin hendak jatuhkannya, tetapi Abdullah Badawi juga cuba digulingkan dengan berpakat dengan OT96.

Selepas menjual cerita dongeng mengenang Najib (dakwa Najib), beliau menghala kemarahannya kepada Shahrir Samad yang mencabarnya agar menarik sokongan kepada kerajaan BN Johor.

Mungkin Mahiaddin terlalu pedih dengan cabaran Shahrir itu sehingga keluar perkataan tidak sepatutnya terpantul dari mulutunya yang dianggap anak seorang ustaz. Mahiaddin menempelak Shahrir sebagai bodoh.

Tidak cukup dengan dua tokoh itu, Mahiaddin juga turut cuit Mahathir dengan memberi gambaran Mahathir berjanji kosong apabila tidak melaksanakan apa dijanjikan dalam manifesto, kerana menurut Mahathir manifesto bukan kitab suci.

Mahiaddin mahu membandingkan dirinya dengan Mahathir di mana dia kononnya seorang yang melaksanakan janji. Budak-budak baru lahir pun dapat menilai dengan dagangan Mahiaddin itu, apabila beliau sendiri telah mengkhianati kerajaan PH.

Siri-siri serangan Mahiaddin kepada pemimpin BN dan bekas bosnya itu memberi gambaran Mahiaddin sudah kehilangan arah dan kekeringan modal. Soal personal diangkat menjadi bahan untuk difikirkan oleh pengundi bukannya wawasan dan gagasan PN.

Dan tentunya sikap agak keras beliau dan kontra dengan perwatakan itu mempengaruhi pengundi di Melaka.

Citra yang dibawa Mahiaddin, bahawa PN sedang perang dunia dengan BN tanpa menarik sama PH yang sedang bergerak dengan tenang.

Apakah bagi Mahiaddin kerana saling bencinya dia kepada BN maka dia memberi laluan secara izin dalam paksa untuk PH menang?

Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Catat Ulasan