Istana muat naik semula hantaran 'Parlimen perlu diadakan secepat mungkin'


HANTARAN mengenai titah Yang di-Pertuan Agong agar Parlimen bersidang semula yang diturunkan awal hari ini telah dinaikkan semula di Facebook dan Instagram Istana Negara.

Bagaimanapun, hantaran terbaharu ini dimuat naik dengan nota kaki mengatakan ia adalah petikan kenyataan Istana Negara pada 16 Jun lalu.

Awal hari ini, hantaran itu dipadamkan beberapa minit setelah dimuat naik kerana ia adalah “hantaran lama”, kata pegawai Istana Negara.

Tetapi ramai yang sempat melihat hantaran sebelum ini percaya ia adalah kenyataan terbaharu.

Dalam hantaran awal hari ini memetik titah Yang di-Pertuan Agong agar “Parlimen perlu diadakan secepat mungkin” dengan huruf tebal.

Namun, dalam hantaran terbaharu ini, ayat “Parlimen perlu diadakan secepat mungkin” tidak ditebalkan.

Hantaran itu mencetuskan kekecohan di media sosial selepas Agong pada Rabu menekankan keperluan untuk Parlimen bersidang.

Agong selepas mempengerusikan perbincangan khas dengan Raja-Raja Melayu mengeluarkan kenyataan bertitah Dewan Rakyat perlu bersidang dan membahaskan tentang pandemik Covid-19 secepat mungkin.

Raja-Raja Melayu turut membuat gesaan sama dalam kenyataan berasingan. Raja-Raja Melayu juga berpandangan darurat tidak perlu dilanjutkan selepas 1 Ogos.

Di bawah Peraturan Mesyuarat 11(1) dan (2), persidangan pertama setiap sesi akan ditetapkan oleh Agong tetapi tarikh persidangan untuk sesi berikutnya akan diputuskan oleh ketua dewan (perdana menteri) dengan notis sekurang-kurangnya 28 hari.

Peraturan Mesyuarat 11(3) membenarkan speaker menetapkan tarikh persidangan lebih awal demi kepentingan awam. Agenda mesyuarat bagaimanapun akan ditetapkan oleh perdana menteri.

Dewan Rakyat dan Dewan Negara kali terakhir bersidang pada 14 dan 28 Disember.
Share on Google Plus

About Editor Akhbar Rakyat

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. yang dipertuan agong berkenan sidang parlimen diadakan segera untuk berbincang masalah ekonomi negara akibat dari pendemik covid-19 dan pelaksanaan lockdown dan masalah covid-19 yang masih mengancam kesihatan negara dengan jangkitan turun naik, perkataan segera adalh subjektif bergantung kepada siapa yang hendak menghuraikan, bagi yang gila kuasa segera kalu bole besok 3 hari atau 3 minggu, tapi bagi yang memegang pemerentahan 3 bulan itu sangat munasah jika bole dilanjutkan kerana banyak kerja2 yang hendak dibuat kerana gangguan sana sini, ph sudah pun merasa banyak masa diperlukan semasa memerentah tapi malang apa yang mereka buat melainkan merebut jawatan PM sehingga mengakibatkan negara, keselamatan dan ekonomi kacau- bilau, malang sungguh bagi malaysia, masih ada lagi pemimpin yang tak paham, belum lagi parlimen bersidang 3 serangkai mula membuat hal dengan melobi sana sini ' we got the number', tak paham ke maksub titah tuanku, adakah mereka mengulangi perbuatan yang sama merebut jawatan PM

    BalasPadam